Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Galádságok galádsága
  2007-09-25 21:19:33, kedd
 
  Zsuppán András, itthon@hetivalasz.hu

7. évfolyam 38. szám, 2007.09.20.
Galádságok galádsága

Tömegeket vitt az utcára az Élőlánc Ökopárt, amikor múlt héten tüntetést szerveztek a nemzeti vagyon tervezett kiárusítása ellen. Lányi András írót a jogtalan privatizációról, a néma Fideszről és a hangos szélsőjobboldalról kérdeztük.

- Az Élőlánc a maradék nemzeti vagyon kiárusításával vádolja a kormányt. Ők viszont azt állítják, épp most fejeződött be a privatizáció.

- A nemzeti vagyontörvény roppant sunyi jogszabály, mivel valóban kimondja, hogy a privatizáció korszaka lezárult, másrészt viszont megteremti a további magánosítás feltételeit. Ráadásul ebből a törvényből nem derül ki, hogy mit lehet eladni a nemzeti vagyonból és mit nem; csak ha a szakemberek összevetik más hatályos jogszabályokkal, akkor tudják kibogarászni, tulajdonképpen mi vált eladhatóvá. Ahhoz sem vették a fáradságot, hogy megmondják, pontosan mit töröltek a védett törzsvagyonból.



- Hogy tömje be Gyurcsány Ferenc a költségvetésen tátongó lyukakat, ha nem tud hozzányúlni a közvagyonhoz?

- Mindannyiunk "drága Bolgár ura" mondta az Élőláncról, hogy teljesen meg akarjuk kötni a kormány kezét. Igen, hát persze! A kormány kezét számtalan módon meg kell kötni, hogy a demokráciából ne a kevesek uralma, vagyis oligarchia legyen. Megértem, hogy a kormány a rettenetes költségvetési hiány szorításában a vagyon feléléséhez menekül, de ezt nem szabad megengedni neki.

- Az eddigi kormányok mind szabadon gazdálkodhattak a nemzeti vagyonnal. Pont most kell ezen változtatni?

- Az állami vagyont kezelő cégek vezetőit valóban a kormány nevezte ki eddig is. 1990 óta folyamatosan alkotmánysértő állapot van, csak ezt senki nem tette szóvá, mert nagyrészt mindenki egyetértett abban, hogy az állami vállalatok privatizációjára szükség van, még ha nem is abban a formában, ahogy ez végül történt. A legutóbbi években ment át a privatizáció a tilosba: az üzleti vagyon elfogyott, most már csak a valóban fontos közvagyon maradt.

- Attól még, hogy a nemzeti törzsvagyon kiárusítása kártékony, miért lenne alkotmányellenes?

- Természetellenes állapotnak tartom, hogy az államkincstár kulcsa a mindenkori kormányra van bízva. A nemzet vagyona fölött a nemzetet képviselő testületnek, vagyis az Országgyűlésnek kellene rendelkeznie - ez következik a hatalmi ágak szétválasztásának ősi jogelvéből. A nemzet vagyonát jól látható helyre kell tenni, nehogy ellopják. Ellopni pedig csak a mindenkori kormány tudja. Lehetetlen, hogy az előző nemzedékek alkotásait, a jövendő nemzedékek örökségét egy négy évre felhatalmazott pasi a saját aktuális gazdaságpolitikai céljaira felhasználja.

- Miután Sólyom László visszaküldte az Élőlánc által erősen bírált vagyontörvényt, az Országgyűlés szocialista többsége egy némileg módosított változatot fogadott el. Apró részsiker?

- Éppen ellenkezőleg, ez a legnagyobb galádság, hiszen rálőcsölték a felelősséget a köztársasági elnökre. Nem elég, hogy a mostani végrehajtó hatalom kinevez egy irányító testületet a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. élére, nem elég, hogy ez a tanács parlamenti jogkört von magához, még ráadásul a köztársasági elnökkel legalizáltatják a hat évre szóló döntésüket, miközben jól tudjuk, hogy Sólyom Lászlónak semmilyen eszköze nincs ezeknek a kinevezéseknek a megtagadására.

- Sejti, hogy mit szeretnének ezzel a törvénnyel eladhatóvá tenni?

- Az állami ingatlanokban működő közintézmények az új törvény szerint bérleti díjat fognak fizetni a vagyonkezelő cégnek. Ez talán a legsötétebb oldala a törvénynek - nem alkotmányellenes, csak galádság. A jövő évi költségvetésben mondjuk ugyanúgy száz piculát juttatnak majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, mint eddig, csakhogy ebből húszat azonnal vissza is vesznek tőle bérleti díj címén. Ha az egyetem majd nem tudja fizetni ezt a magas "bérleti díjat" a belvárosi ingatlanjai után, akkor keressen magának egy jó kis szovjet laktanyát Tökölön, ott is lehet tanítani!

- Vajon a Fidesz miért nem fedezte fel ennek a törvénynek a jelentőségét? Miért az Élőláncnak kellett utcára vinnie az embereket?

- Azon a nyári éjszakán, amikor ez a törvény először, tulajdonképpen vita nélkül átment a parlamenten, nem látszott, hogy a Fideszt érdekelné a kérdés. Szerintem pragmatikus módon úgy gondolták, ebből a bonyolult szakpolitikai vitából nem lehet politikai ügyet csinálni. Pedig el lehet nyilvánosan magyarázni nem egészen triviális dolgokat is. Azok, akik 1988-ban a Kossuth térre vonultak, hogy tiltakozzanak a nagymarosi vízlépcső megépítése ellen, bizonyára nem voltak tisztában az eutrofizáció vagy a nemzetközi jog minden apró szakmai részletével. De a lényeget tudták: "tönkre akarják tenni a Dunát". Most is ugyanez a helyzet, az Andrássy úton végigvonuló felháborodott sokaság pontosan értette a lényeget: "el akarják adni a nemzeti vagyont".

- Aztán viszont botrányba fulladt a tiltakozás, amikor felfedezte önöket a szélsőjobb.

- Merész vállalkozás volt pont a Kossuth térre meghirdetni a tüntetésünket, de nem lehet beletörődni abba a helyzetbe, hogy az ország politikai főterét szélsőséges gyűlölködők és beépített provokátorok sajátítsák ki. A durva jelszavakat kiabáló, Árpád-sávos gyűlölködők nem lehettek többen 150 embernél. A végén ebből a kemény magból kivált az a legfeljebb húsz ember, aki dobálni kezdte a képviselők kocsiját. Miért nem azt emlegetjük, hogy napközben a többezres tömeg odaadó figyelemmel hallgatta Bencze Izabella, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság volt vezérigazgatója hosszadalmas szakjogászi előadását? Szerintem ez a Kossuth tér igazi visszafoglalása.

- A kormány szerint viszont az a kérdés: zárható közpark vagy Kossuth téri téboly.

- Erre csak annyit tudok mondani: ha nincs jobb ötletük, akkor mondjanak le. A civil társadalom mutassa meg, hogy meggyőzőbben és számosabban tud megjelenni a téren a jelentéktelen, részben a fizetésükért "dolgozó" randalírozóknál, a kormányzat pedig mutassa meg, hogy rendet tud tartani.

- Milyen érzés első számú közellenségnek lenni a szélsőjobbos portálokon?

- Volt egy pont a hétfő esti tüntetésen, ahol én - a tüntetést biztosító rendőrök tanácsa ellenére - elég goromba módon távozásra szólítottam fel a közénk vegyülő gyűlölködőket. Mindenki fáradt volt már akkor az órákig tartó várakozástól, és erőt vett rajtam a felháborodás: bent az ország házában nem lehet politizálni, mert mindig ugyanazt az unalomig ismert számtanpéldát számolják végig, hogy melyik párt van többségben, kint, a ház előtt pedig azért nem lehet politizálni, mert odajönnek az Árpád-sávosok. Hát kik ezek, hogy soha nem lehet tőlük komolyan beszélni az igazán fontos kérdésekről?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: privatizációjára, alkotmányellenes, természetellenes, jogszabályokkal, országgyűlésnek, gazdálkodhattak, randalírozóknál, visszafoglalása, legalizáltatják, privatizációról, vezérigazgatója, költségvetésben, alkotmánysértő, törzsvagyonból, tulajdonképpen, közellenségnek, költségvetésen, felhatalmazott, kiárusításával, kinevezéseknek, közintézmények, vagyontörvényt, jelentéktelen, gyűlölködőket, költségvetési, szakpolitikai, demokráciából, felháborodott, államkincstár, tüntetésünket, számtanpéldát, ingatlanokban, vagyontörvény, megtagadására, tiltakozzanak, provokátorok, nemzeti vagyon, jogtalan privatizációról, néma Fideszről, maradék nemzeti, nemzeti vagyontörvény, privatizáció korszaka, további magánosítás, nemzeti vagyonból, szakemberek összevetik, védett törzsvagyonból, költségvetésen tátongó, kormány kezét, kevesek uralma, rettenetes költségvetési, vagyon feléléséhez, eddigi kormányok, Zsuppán András, Élőlánc Ökopárt, Lányi András, Gyurcsány Ferenc, Miután Sólyom László, Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Sólyom Lászlónak, Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, Bencze Izabella, Kincstári Vagyoni Igazgatóság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az Európai Unió is foglalkozik...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam Gizike bar...  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Messziről jött ember  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Életművészet  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  próbáljuk ki az őszinteséget  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Szent György nap  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  A világnak égető szüksége van ...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjt  Beney Zsuzsa - Sirató  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Szép estét  Idézetek a barátságról  Gábor Dénes gondolata  Vannak arcok  Sokkal bölcsebb a természet,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  A Gömb  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép 
Bejegyzés Címkék
nemzeti vagyon, jogtalan privatizációról, néma Fideszről, maradék nemzeti, nemzeti vagyontörvény, privatizáció korszaka, további magánosítás, nemzeti vagyonból, szakemberek összevetik, védett törzsvagyonból, költségvetésen tátongó, kormány kezét, kevesek uralma, rettenetes költségvetési, vagyon feléléséhez, eddigi kormányok, nemzeti vagyonnal, állami vagyont, kormány nevezte, állami vállalatok, legutóbbi években, üzleti vagyon, valóban fontos, nemzeti törzsvagyon, államkincstár kulcsa, mindenkori kormányra, nemzet vagyona, nemzetet képviselő, hatalmi ágak, nemzet vagyonát, mindenkori kormány, előző nemzedékek, jövendő nemzedékek, négy évre, saját aktuális, némileg módosított, legnagyobb galádság, köztársasági elnökre, mostani végrehajtó, irányító testületet, tanács parlamenti, köztársasági elnökkel, törvénnyel eladhatóvá, állami ingatlanokban, vagyonkezelő cégnek, legsötétebb oldala, egyetem majd, belvárosi ingatlanjai, nyári éjszakán, törvény először, bonyolult szakpolitikai, nagymarosi vízlépcső, eutrofizáció vagy, lényeget tudták, nemzeti vagyont, ország politikai, durva jelszavakat, végén ebből, kemény magból, képviselők kocsiját, többezres tömeg, kormány szerint, civil társadalom, kormányzat pedig, szélsőjobbos portálokon, hétfő esti, tüntetést biztosító, közénk vegyülő, órákig tartó, ország házában, unalomig ismert, igazán fontos, privatizációjára, alkotmányellenes, természetellenes, jogszabályokkal, országgyűlésnek, gazdálkodhattak, randalírozóknál, visszafoglalása, legalizáltatják, privatizációról, vezérigazgatója, költségvetésben, alkotmánysértő, törzsvagyonból, tulajdonképpen, közellenségnek, költségvetésen, felhatalmazott, kiárusításával, kinevezéseknek, közintézmények, vagyontörvényt, jelentéktelen, gyűlölködőket, költségvetési, szakpolitikai, demokráciából, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.